Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji - Jola Caputa



Liczba stron: 202
Data wydania: 13 marzec 2019 r. 




W książce znajdą się dostosowane do pory roku nieskomplikowane przepisy z propozycjami śniadań, obiadów i kolacji, tworzące tygodniowe menu dla całej rodziny - wraz z listą niezbędnych produktów. Każdy z zaproponowanych przepisów powstał specjalnie na potrzeby tej książki i nie znajdziemy go na blogu. Z ich pomocą przygotowanie urozmaiconych, prostych i szybkich posiłków stanie się banalnie proste.*


Nie zawsze byłam fanką przepisów w formie książki. W końcu Internet jest ich pełen, w dodatku nie wykorzystujemy w kuchni tylko jednego stylu. Bo można znaleźć przepisy z różnych stron świata. Ale potem się zastanawiam, w końcu mieszkamy w Polsce i jesteśmy przyzwyczajeni do schabowego, ruskich pierogów, to dlaczego szukać jakichś wykwintnych i zdecydowanie innych smaków? Myślę, że nie trzeba. Wtedy ta książka wam zdecydowanie pomoże.

Nie będę kłamać, ale nie słyszałam wcześniej o przepisach Joli. Może to też dlatego, że zazwyczaj wrzucam do garnka to co mam pod ręką. Teraz gdy przejrzałam tę książkę, dochodzę do wniosku, że jest świetnie skonstruowana. Tak jak w opisie: chcesz obiad, to proszę masz pomysłów wiele i w dodatku uzależnione od pór roku. 

Latem czas na bardziej lekkie potrawy, w końcu wtedy jesteśmy zawsze w biegu, w dodatku komu się wtedy przy upale chce stać przy garach? W lato korzystamy z sezonowych warzyw i owoców. Zimą wybieramy posiłki treściwe, które rozgrzeją nasze brzuchy porządnie. Jola Caputa dobrze o tym wie i świetnie wykorzystuje to w książce.

To co najbardziej zachwyca mnie w tym wydaniu, to twarda oprawa, twardszy papier, a nie ten śliski. Najważniejsze jednak są przepisy. Są proste, różnorodne. To chyba najważniejsze, w dodatku obok przepisu mamy za każdym razem zdjęcie danej potrawy, więc wiemy czego możemy oczekiwać. 

Lista składników nie jest wyszukana, są to zazwyczaj podstawowe produkty, które każdy znajdzie w domu. Same przepisy to kilkanaście zdań, napisanych prostym językiem, bez zbędnych epitetów i ubarwień. 

Są tu pierogi, ale uwaga z jabłkami, zupy, bułki, kotlety, sałatki i naprawdę wiele więcej. Jest kolorowo i zdecydowanie smacznie. Dzisiaj na tapet wrzucam smażony makaron z warzywami. 

Na pewno pomyślicie, po co mi książka, skoro Jola ma swoją stronę z przepisami. No cóż, przepisów z książki kucharskiej nie znajdziecie na stronie. Ja polecam.