Gessler Magda
151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce – Magda Gessler
Oczywiście wszyscy dobrze wiedzą kim jest Magda Gessler.
Jedni ją uwielbiają, za dość cięty język i wytykanie błędów mniemanym
restauratorom w programie Kuchenne
Rewolucje, a ani wręcz za nią przepadają, właśnie ze względu na wywyższanie
się. Ja osobiście należę do tej pierwszej grupy. I jakie nie byłyby zdania na
jej temat, to wiadomo, że coś o restauracyjnym życiu wie i nie możemy jej
zarzucić niewiedzy w tym temacie.
Gdy tylko zobaczyłam pozycję, w której wspomniana
restauratorka przedstawia nam kompleksowy przewodnik po hotelach i restauracjach w Polsce, to nie mogłam się powstrzymać przed tym, by nie zgarnąć jej dla
siebie. Zawsze lubimy podążać za kimś i słuchać jego rad, jeżeli wiemy, że dana
osoba się na tym zna. Tak też podeszłam do tej pozycji. Czas poznać te
restauracje i hotele na własnej skórze.
Przewodnik jest wydany bardzo schludnie i przede wszystkim
jest mały, a co za tym idzie, jest poręczny. Ta poręczność sprawia, że idealnie
pasuje do samochodowego schowka, gdzie może być wyciągnięty w każdym momencie,
gdy akurat będziecie przejeżdżać obok jakiejś miejscowości i wasz żołądek
będzie domagał się jedzenia. Dodatkowo, dla ludzi mobilnych, w każdej
przedstawionej propozycji znajdziemy dokładny adres, jak i adres internetowy,
czy telefon.
Już na pierwszych stronach mamy mapkę Polski z zaznaczonymi
numerkami, które informują nas w przybliżeniu gdzie dana restauracja się
znajduje. Numery te są chronologicznie uporządkowanie więc bardzo łatwo je
odnaleźć na kolejnych stronach. Dodatkowo ta chronologia pozwala nam na poruszanie
się po danych regionach. Zaczynamy od Pomorza, Kaszub i Kujaw, następnie jest Warmia, Mazury i Suwalszczyzna, aż a samym końcu przedstawione są restauracje i hotele w Małopolsce,
Podhalu, czy Podkarpaciu. Polska zatem została podzielona na 6 regionów i
zdecydowanie każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Oczywiście na pierwszy rzut oka, w moim przypadku, padł na górny
i dolny Śląsk, w końcu warto zacząć eksplorację od swoich terenów. Na moje
szczęście na górnym Śląsku jest bardzo dużo restauracji polecanych przez Panią
Magdę i nie mogę się doczekać aż do którejś wyruszę. Nawet mam już jedną na oku.
Nie da się nie zauważyć, że pewna część tych hoteli i
restauracji oferuje swoje usługi za dość wysoką cenę. Lecz w końcu płaci się za
jakość. Dzięki temu, że przy każdej pozycji widnieje adres internetowy, możemy wejść
na daną stronę i w większości przypadków przejrzeć menu, które dostarczy nam
informacji o cenie danych usług. Ale nie zrażajcie się, ponieważ znajdują się
tutaj i takie restauracje, gdzie nawet wasz portfel nie zapiszczy. Tutaj
szczególnie kieruję was do Lublina i do Ąki, która jest smaczna, niedroga i
klimat również niecodzienny. Wiem, bo sprawdzona osobiście ;)
Pani Magda oczywiście w tym zbiorze poleciła również te
restauracje, w których dokonała rewolucji, ale ja do takiego pomysłu się wcale
nie zrażam, bo to w większości te propozycje, są dla osób o mniej zamożnym
portfelu.
Osobiście dość często podróżuję po Polsce, a w dodatku lubię
dobrze zjeść, więc taki przewodnik jest dla mnie drogocenny i od razu wyląduje
w schowku samochodowym. A kto wie, może kiedyś zaoszczędzę i wybiorę się do
tych restauracji i hoteli, które może i wydają się burżujskie, ale chyba raz na
jakiś czas warto zaszaleć ;)
Za ten przewodnik dziękuję serdecznie: Wydawnictwu Pascal